Uitgelicht

Dag lieve Anna-Eva

2 jan, 2018  

Met pijn in mijn hart en tranen op mijn wangen plaats ik het bericht dat ik zó graag nog niet had hoeven schrijven. Op Kerstavond is Anna-Eva, de oprichtster van dit blog en de liefde van mijn leven, in de warme veiligheid van ons eigen nestje op rustige wijze overleden.

Avontuur

Ze was al ruim vier jaar ongeneeslijk ziek. De laatste twee jaar daarvan heeft ze jullie via haar blogs meegenomen op haar reis. Die was soms mooi en soms grillig, maar voelde voor haar altijd als een avontuur. In haar ogen was er dan ook geen strijd: alleen een diepe aanvaarding.

Zoals jullie weten, geloofde Anna-Eva dat ze in dit leven iets in beweging moest zetten. Ze is nu heengegaan in de overtuiging dat dat is gelukt en in het vertrouwen dat haar levenswerk voortgezet wordt door Stichting Hoestie.

Het was voor Anna-Eva overduidelijk dat de ziel iets eeuwigs is en dat de hare nu – verrijkt en volmaakt – weer terugkeert naar huis. Ook indien je je hierbij niets kunt voorstellen, hoop ik dat je troost kunt putten uit de gedachte dat die overtuiging voor ons een oneindige bron van kracht is geweest tijdens de moeilijkste momenten.

Gedenkplaats

Het was haar uitdrukkelijke wens dat haar afscheidsdienst en crematie in een door haar uitgekozen besloten kring zou plaatsvinden. Daarom hebben we besloten tot deze kennisgeving achteraf. Daarnaast wilde ze dat dit blog een soort ‘online gedenkplaats’ zou worden waar onze trouwe lezers, indien ze daar behoefte aan hebben, hun condoleances kunnen achterlaten in de vorm van een reactie onder dit bericht. Schroom ook niet om een persoonlijke herinnering achter te laten, of iets dat je van haar hebt geleerd.

Loslaten

Tot slot wil ik graag iets met jullie delen dat Anna een week voor haar overlijden tegen me zei:

Om náást elkaar te kunnen lopen,
in plaats van achter elkaar aan,
moet je durven voelen wat je wilt vasthouden
maar óók wat je kunt loslaten.

Laten we Anna-Eva eren door voortaan náást elkaar te lopen.

Bram Door:44 Responses

 1. Simone schreef:

  ‘Wat voor de rups het einde van haar leven is, is voor de vlinder haar begin.’

  Lief vriendinnetje, bedankt dat je hand hebt uitgereikt om me te laten ervaren hoe het is om naast iemand te lopen en te leren voelen.

  Kus

 2. Lenneke schreef:

  Ik mis je lieve Anna.

  Het is zo dubbel. Ik draag elk contact dat we hadden in mijn hart. Ik koester onze vriendschap. Juist daarom ben ik je niet kwijt. Maar dat ik je toch kwijt ben, dat doet zo ontiegelijk veel pijn.

  Dag, lieve mooie Anna.
  Tot altijd.

  💞
  Lenneke

 3. Rob Raven schreef:

  Hoewel ik je nooit persoonlijk heb ontmoet heb ik je toch leren kennen via je ontroerend moedige emails en blogs. Bram, heel veel sterkte met het verwerken van een ongetwijfeld heel zwaar verlies.

 4. Cindy Jacobs schreef:

  Tjee, toch schrikken, al liet je in je laatste berichten wel weten dat het niet goed ging… Nog een lieve Blijwerking van je gehad bij mijn laatste bestelling 😉 Bedankt voor de mooie lessen die ik van je heb mogen leren, doordat je door deze ziekte zo sterk opeens was. Ik zal de Stichting zeker blijven volgen en daarmee jou ook nooit vergeten.

 5. Marijke schreef:

  Beste Bram en familie.

  Gecondoleerd met het overlijden van Anna.
  Als ik denk aan Anna, herinner ik mij hoe veel ze afgelopen jaren heeft geleerd over het leven, dat ze andere prioriteiten had dan in de jaren daarvoor en zich ondanks haar klachten veelal gelukkig voelde. Vanuit haar ervaringen en overtuiging heeft ze veel betekend voor anderen, o.a. via hoest?ie.

 6. Paulien schreef:

  Lieve Anna,

  “When life knocks you down roll over and look for the stars”

  dat is wat ik van jou heb geleerd.

  Ik heb het je 100 x zien doen.

  Nu ga ik het zelf ook proberen…

  Liefs Paulien

 7. Caroline Steenwijk schreef:

  Ik krijg zojuist dit bericht door van Longkanker Bederland, Lidia.
  En dat is schrikken. Jammer dat ik haar niet persoonlijk heb mogen ontmoeten bij de PAR (Patienten Advies Raad).
  Ik wens u allen veel Licht toe en begrijp uit uw schrijven dat zij nu naar het Licht is toegegaan.

 8. Madelief van de Ree schreef:

  Gecondoleerd Bram, familieleden –
  Stil in mij… zoveel geraakt door jouw woorden, door jouw ontmoetingen, jouw ideeën. Jij liet mij meedenken, #aya – onwijs veel sterkte & kracht #dikkeknuffel – ja, ik blijf zeker de Stichting volgen #waardevol – dankjewel Anna-Eva

 9. Maartje Bogers schreef:

  Lieve Bram, we branden kaarsjes voor jou om je kracht toe te zenden en licht naar Anna. De boodschap om opzoek te gaan naar je passie en hier naar te leven houd ik voor ogen. Ik zal Anna missen en denk terug aan de mooie momenten die we gedeeld hebben. ”Alleen met het hart kan je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”. X

 10. Marike schreef:

  Gecondoleerd en veel sterkte. Een bijzondere, mooie en dappere vrouw die velen gaan missen!

 11. Hilde schreef:

  Pffff, ben er even stil van…….
  Anna heeft iets heeft moois achtergelaten, iets waar je heel heel trots op mag zijn. ik wens jou en iedereen om jullie heen heel veel sterkte en kracht toe.

 12. Annemarie schreef:

  Bram gecondoleerd met dit verschrikkelijke verlies

  Ik weet we kennen elkaar niet goed maar weet ins ontmoeting nog erg goed en dan Anna haar verhaal vertelde onder het eten tijdens onze prachtige cruise we zaten allemaal met tranen in ons ogen en heeft ons gegrepen en vaak aan jullie gedacht en zal denken
  Nogmaals heel veel sterkte !

 13. Ling schreef:

  Wat een triest bericht.. maar wat laat Anna enorm krachtige levenslessen en wijsheden achter waar we veel van kunnen leren. Bewonderingswaardig. Lieve Bram, Femke en andere naasten, veel sterkte gewenst met dit verlies!

 14. Anne Marie schreef:

  Lieve Anna-Eva, voor Rosa hebben wij met elkaar een lichtmijbijtje mogen aansteken. Jou mooie waardevolle mooie lichtmijbijtjes. In het voorjaar als de bijtjes weer tot leven komen, denk ik aan je en vlieg je voorbij. Ik denk aan je als een ontzettend bijzonder mooi mens. Dankje wel lieve Anna-Eva💖

 15. Rolf schreef:

  Sterkte, Bram!

  We zullen Anna allemaal geweldig missen…

 16. Eline schreef:

  Lieve Bram en Anna,

  Wat een wijze les nog over loslaten, de ander niet laten vallen maar zonder verkramping met je mee laten dragen.

  Bedankt! Veel sterkte Bram,

  Groetjes Eline

 17. Marloes Hakvoort schreef:

  Mijn lieve vriendin Anna heeft losgelaten. Anna die alles gewicht gaf en licht maakte tegelijkertijd. Tot op het einde grapjes maakte om ons beter te laten voelen, in vertrouwen dat we haar boodschap gehoord hebben. Wij horen je Anna! Je licht zal ons de weg wijzen terwijl wij nagloeien van jouw aanwezigheid.
  Je hebt me meer geleerd dan de meeste mensen in een mensenleven. Trots op jou en hoe je het leven en de dood in de bek hebt gekeken. Door jou weten we echt wat loslaten en verbinding is. ❤️
  Marloes

 18. Johanna Hoeffken schreef:

  Beste Bram, familieleden en vrienden, gecondoleerd met dit grote verlies. En Anna, ook al ken je me niet persoonlijk, bedankt voor jouw moed en jouw uitgesproken-heid, bedankt voor het geven van hoop en delen van inzichten en vreugde voor zo vele mensen. Zij dragen jou in hun harten en daden.

 19. Mara van Welie schreef:

  Gecondoleert Bram met het verlies van Anna. Ik heb Anna niet gekend, maar ik heb altijd met bewondering haar verhalen gelezen en geleerd van haar heldere inzichten. Ik wens je heel erg veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 20. Christine + Antonio Mündel schreef:

  Dear Bram,parents of Anna,parents + sister of Bram,
  -Christine + have known you,your sister + your parents for a long time + know how much suffering has been in all of your lives.We have not know Anna for long but know she has brought much happiness to you all.We admire the courage,care +resilience you have all shown + hope with your example many will find the same during illness.

 21. marieke schreef:

  jeeetje. Diepe ZUCHT. Wat schrikken Bram. Gecondoleerd en heel veel sterkte met dit verlies. Wat kon zij mooie dingen zeggen, wat was zij wijs. Mooi om dat te koesteren en helpend om haar bij je te houden, terwijl je los moet laten.
  Liefs Marieke

 22. Marielle schreef:

  Lieve Anna-Eva,
  Ik herinner me jou als een heel erg mooie vrouw met een zacht karakter. We hebben een keer samen wat gedronken en toen was je nog een beetje zoekende met wat je wilde gaan doen, maar: je roeping heb je uiteindelijk gevonden in het mooie project ‘Hoestie’. Wat een mooi initiatief! Je vertelde onder andere dat je juist door Bram zo fijn jezelf kon zijn en jezelf beter durfde te uiten, zo liefdevol keek je als je over Bram praatte. Lieve Anna, je bent nu weer ‘thuis’. Bram en alle naasten wens ik heel veel sterkte met dit grote verlies.

 23. Suzanne Lommers schreef:

  Lieve Bram,

  Ik herinner me onze vele mooie gesprekken tijdens onze TU/e tijd nog goed. Ineens was daar Anna. Verliefd was je, en je ging ervoor. En kijk eens wat voor een prachtige, bijzondere vrouw dat je heeft gebracht. Met een diepe buiging voor jullie alle twee, hoe jullie jullie leven verrijkt hebben en echt betekenis hebben gegeven. Ik wens je alle liefde en kracht toe Bram. Onze gedachten zijn bij je en ik wens jouw lieve Anna een stralende thuiskomst.

  Veel liefs,
  Suzanne

 24. Natascha schreef:

  Deze is voor jou, Bram. Dat je Anna-Eva’s energie voor altijd meedraagt in je hart en dit ongelofelijke verdriet daardoor draaglijk maakt.

  Zonder jou

  Ik kan over jou vertellen
  of zeggen hoe het met je is
  maar ik kan niemand laten voelen
  hoe ontzettend ik je mis

  Ik kan huilen, ik kan schreeuwen
  ik kan vloeken wat ik wil
  maar hoe hard ik ook tekeerga
  zonder jou blijft alles stil

  Ik eet, ik drink, ik praat, ik doe
  er zijn zelfs beetjes blij (denk aan de lichtmijbijtjes!)
  maar alles heeft een rare smaak
  want jij bent er niet meer bij

  In mijn dromen en gedachten
  loop jij altijd met me mee
  hand in hand, langs alle sterren
  jij en ik, wij met zijn twee

  Zo blijf je heel dicht bij me wonen
  een gouden randje aan mijn rouw
  en kan ik misschien toch nog verder
  verder leven zonder jou

  (Naar een gedicht van Margreet Jansen)

  Dag lieve, dappere Anna-Eva.

 25. Natascha schreef:

  Deze is voor jou, Bram. Dat je Anna-Eva’s energie voor altijd meedraagt in je hart en dit ongelofelijke verdriet daardoor draaglijk maakt.

  Zonder jou

  Ik kan over jou vertellen
  of zeggen hoe het met me is
  maar ik kan niemand laten voelen
  hoe ontzettend ik je mis

  Ik kan huilen, ik kan schreeuwen
  ik kan vloeken wat ik wil
  maar hoe hard ik ook tekeerga
  zonder jou blijft alles stil

  Ik eet, ik drink, ik praat, ik doe
  er zijn zelfs beetjes blij (denk aan de lichtmijbijtjes!)
  maar alles heeft een rare smaak
  want jij bent er niet meer bij

  In mijn dromen en gedachten
  loop jij altijd met me mee
  hand in hand, langs alle sterren
  jij en ik, wij met zijn twee

  Zo blijf je heel dicht bij me wonen
  een gouden randje aan mijn rouw
  en kan ik misschien toch nog verder
  verder leven zonder jou

  (Naar een gedicht van Margreet Jansen)

  Dag lieve, dappere Anna-Eva.

 26. Liefs Sandra schreef:

  Beste Bram,

  Gecondoleerd met het verlies van Anna. Voor velen is ze een groot voorbeeld geweest.
  Dank voor het mooie interview in Pal voor u en voor het mooie, indrukwekkende gesprek bij jullie thuis. Ik heb bewondering voor hoe jullie samen omgingen met ze ziekte van Anna-Eva. Een inspiratiebron voor velen.

 27. Annemarie schreef:

  Dag Bram,
  Wat zul je haar missen, die bijzondere vrouw van je. En wat kunnen jullie trots zijn op Hoestie.nl dat voor veel mensen van waarde is en zal blijven. Onvergetelijk is het kaartje dat we per post van jullie kregen. Het hangt nog steeds boven mijn bureau: Liefde, neem het aan en deel het uit.Vandaag deel ik liefde uit, en troost en een dikke knuffel. Pak wat je nodig hebt. xxx

 28. Theone schreef:

  Lieve Bram, lieve familie van Anna-Eva,

  Mijn hart gaat uit naar jullie.

  Ik heb Anna-Eva slechts één keer ontmoet, voor een interview. Ze maakte toen een diepe indruk op mij. Jullie allebei trouwens, Bram. Het artikel is al lang en breed gepubliceerd, maar het gesprek dat ik met jullie had, gaat nog vaak door mijn hoofd. Bijvoorbeeld als ik een mooi, glad steentje vind dat fijn aanvoelt en dat ik dagenlang koester in mijn broekzak. Dan vraag ik me af of ik het weg zou kunnen gooien. Of ik genoeg zou hebben aan de herinnering.

  Ik vind het mooi dat Anna-Eva en jij dat zaadje in mijn hoofd hebben geplant waardoor ik vaak anders naar de dingen kijk. Met meer bewustzijn. Met meer dankbaarheid. Mijn ontmoeting met Anna-Eva, dat is echt zo’n cadeautje van het leven waarvoor ik dankbaar ben.

 29. Bart van Dijk schreef:

  Beste Bram en familie,

  Ik hoorde gisteren van het overlijden van Anna- Eva, wat een ontzettend verlies, gecondoleerd en veel sterkte toegewenst.
  Anna -Eva was 5 jaar geleden voor een korte periode werkzaam op onze school. Ze was een enthousiaste en goede collega waar fijn mee te werken en te praten viel.
  Na haar vertrek heb ik haar niet meer gezien en wist ik ook niets van haar ziekte, maar wat ik nu terug zie komt overeen met het beeld wat ik van haar had; een prachtige, krachtige sterke en mooie vrouw!
  Ze zal gemist worden!
  Veel sterkte en liefs,
  Bart

 30. Fem schreef:

  Beste Bram en familie, Gecondoleerd met het grote verlies. Ik wilde kijken via de site hoe het jullie vergaat in het nieuwe jaar, maar dat was schrikken, ik heb veel kracht en moet gekregen door dit geweldige project hoest?te.
  Bedankt daarvoor. Vo
  or de komende tijd heel veel sterkte. Groet Fem

 31. Overwegmetkanker schreef:

  Ik dub al dagen over wat ik vanuit dit account over je kan vertellen lieve Anna. Want hoe leggen we dat uit he, hoe we sparrend elkaar precies dat zetje gaven om beter te worden in wat we ieder op onze eigen manier voor kankerpatiënten willen verbeteren?
  We gebruikten elkaars ogen, elkaars creativiteit, elkaars frustraties, elkaars woorden, elkaars spiegel. Ik ben je zo dankbaar voor dat beetje extra lef dat je me daarmee hebt gegeven. Voor elke schop onder mn kont. Elke aanmoediging. Elke schouder om op uit te zuchten. Trots op jou. Zeker om wat je maakte. Hoe mooi en raak het altijd werd. Maar vooral op je visie, je hart, en je eerlijke blik op wat het is dat mensen drijft als het niet lukt door ziekte te práten. Trots. In mijn hart. Voor altijd.

 32. Merel schreef:

  Lieve Bram en naasten,
  Wat een treurig nieuws, wat een verdriet! Anna-Eva is voor mij een grote inspiratiebron en voorbeeld. Zoveel liefde, warmte en acceptatie, wat een mooi mens. Wat mooi om met haar werk verder te gaan. Het zal veel mensen troost bieden.
  Dag lief mens!

 33. Gerbrich schreef:

  Beste Bram, familie en vrienden,

  Veel sterkte met het verlies van jullie speciale Anna. Heb haar maar een keer ontmoet, ik denk vlak voordat ze ziek werd. Ik zal bij beenwarmers nu altijd aan Anna denken, ze stonden haar heel leuk. Heb door jullie blog veel inzicht gekregen over hoe je om kunt gaan met een ernstige ziekte.

  Groeten gerbrich

 34. Fabian schreef:

  Lieve Anna, een telefoontje zit er voor het eerst niet meer in. Iets wat ‘we’ toch een hoop jaren gedaan hebben. Ik zal nooit vergeten toen ik je voor de 1ste x zag. Wat was ik onder de indruk van je & ja, op slag verliefd. Ik heb bijna het gevoel dat ik het wij van toen niet meer hoef te verzwijgen & ja, dank je wel voor de tijd die we samen hebben gehad, wat we deelden en wat je deed. Ik weet dat je nu op een andere manier de mensen naast je verder zult helpen. De dag van je telefoontje, op de dag voor we elkaar sowieso zouden spreken, om mij voor te zijn zei je “Ik ga dood”, wat hakte dat erin. En wat zou ik nu graag veel willen vertellen maar ik denk ook dat je het wel weet dus laat ik het hierbij.
  Lieve Anna, gefeliciteerd met je verjaardag & ik hoop dat je een mooie en waardevolle dag hebt, lijkt mij van wel, x. Ik kijk in ieder geval iedere dag naar de nog steeds bloeiende roos die toch voor mij symbool staat voor ….
  Bram, ik heb je nooit ontmoet doch denk dat de ‘taak’ die je hebt & had, samen met Anna-Eva, je een rijker voor hen naast je. Dank je wel voor de goede, mooie zorgen en dat je haar laat gaan doch ook iedere dag met je meedraagt.
  Sterkte, succes en een waardevolle tijd.
  Groet & liefs, Fabian

 35. Naan schreef:

  Life can be full of morons

  You thaught me how to stay focust to the light

  And try to play a little
  with words
  if love doesn’t work

 36. Ytha Kempkes schreef:

  Wat was ik elke keer weer ontroerd door je prachtige blogs Anna, over de kleine dingen in het leven die we zo vaak over het hoofd zien, over wat er echt toe doet, over hoe je heel goed naar jezelf luisterde en ernaar handelden. Ik heb het als erg inspirerend ervaren.

 37. Tessa schreef:

  Gecondoleerd en veel sterkte…

 38. Jan Smits schreef:

  Dag Bram, we spraken over foto’s, over muziek, niet vaak maar wel intens. Veel later, toen Anna-Eva al heel vaak doctoren gezien had, vroeg je mij om hulp tav allerlei juridisch gedoe betrekking hebbend op de Stichting, een dierbare wens van Anna-Eva. Naar aanleiding van het bericht dat Anna-Eva was overleden heb ik de kaarsjes die ik kreeg opgebrand. Door de Stichting, door haar niet aflatende inzet zal ze voortleven in de gedachten, in het hart van velen. Ze is niet weg. Of in de woorden van Kopland:
  Weggaan

  Weggaan is iets anders
  dan het huis uitsluipen
  zacht de deur dichttrekken
  achter je bestaan en niet
  terugkeren. Je blijft
  iemand op wie wordt gewacht.

  Weggaan kun je beschrijven als
  een soort van blijven. Niemand
  wacht want je bent er nog.
  Niemand neemt afscheid
  want je gaat niet weg.

  Heel veel sterkte Bram,
  Jan Smits

 39. Karin schreef:

  Lieve allemaal die haar los moesten laten en vasthouden,

  Sprankjes, regenbogen en vallende sterren. Rouwen is hard werken, omdat je mist.

 40. Maurice (Mumc A3) schreef:

  Pas vernomen…..ben er stil van. Dankbaar dat ik Anne (en Bram) heb leren kennen.

  Veel sterkte.

 41. Tanja schreef:

  Heel veel sterkte❤❤. Hoe is tie nu? Zal een moeilijke dag zijn vandaag…de dag van de liefde. X Tanja van het hotel

 42. Gertjan schreef:

  Onder de indruk van de kracht die je toonde in die hele lastige reis die jullie hebben doorgemaakt! Bewondering voor de je openheid, creativiteit en gedrevenheid om communicatie in zo’n lastige periode beter vorm te geven.

  Heel veel sterkte Bram!

 43. Dennis schreef:

  Onze paden kruisten elkaar ‘slechts’ drie keer, Anna-Eva, maar je indruk blijft. Je gaf richting en gezicht aan veel ideeen van jezelf maar ook bij anderen. Je bent een prachtig mens en zal worden gemist en zeker ook herinnerd.

 44. Suus schreef:

  Krijg nu pas mee dat Anna er niet meer is..
  Heel veel sterkte Bram op de weg die je nu gaat.
  De weg die ik al/pas 3 jaar en bijna 9 maanden bewandel…
  Doe vooral alles wat je zelf voelt in je eigen tijd. En luister daarbij niet te veel naar anderen. En als je niet meer weet wat je zelf denkt..je gevoel zal altijd het juiste aangeven. Kijk iedere dag vanaf waar je komt en wat minder naar de route voor je. Die ontwikkeld zich vanzelf wel.
  Nogmaals heel veel sterkte, kracht, wijsheid en moed toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.