Hoofdzaken, nieuwe rituelen

Waarom je gelukkiger wordt van een brief aan jezelf

31 dec, 2015  

Eindhoven, 31 december 2015

Lieve zelf,

Wat een jaar heb je gehad. In een updatemail aan je vrienden vergeleek je de contrasten van 2015 met een soap, die je ‘Trubbels & Bubbels’ noemde. Op het dieptepunt lag je op het randje van de dood en het hoogtepunt was trouwen met de liefde van je leven.

Je bent er nog, en hóe. Ik ben trots op de manier hoe je hiermee om gaat. Je zegt wel altijd dat het geen keuze is, maar ondertussen richt je je toch maar mooi op de dingen die je nog wel kan. Alsof je leeft in het lichtpuntje in het donker…

Wat een verschil met vroeger. Die hoge lat is er nog wel, maar er hangt nu een schommel aan. Je hebt weer ruimte om te spelen. Ik ben blij voor je.

Ga vooral door met verbinden met je omgeving. De warmte die dat oplevert is goed voor je hart en de harten van anderen. Heartcore baby! Soms weet je niet of je het wel goed doet, maar dat geeft niks. Vertrouw op je gevoel: dat laat zich steeds helderder horen.

Je lief en jij…ik krijg er een brok van in mijn keel. 
(…)

Dit is het eerste fragment uit mijn brief aan mezelf voor dit jaar. De hele brief mag je ook lezen en vind je in de PS. Dat jullie kunnen meelezen, is mijn extra motivatie om daadwerkelijk iets te doen met mijn goede voornemens voor de komende tijd.

Mijn eerste briefje aan mezelf schreef ik uit noodzaak, ruim tien jaar geleden. Ik zat middenin een beoordelingsperiode op de kunstacademie. Wachtend op inspiratie had ik zaken veel te lang uitgesteld. Mijn huiskamer was bezaaid met onafgeronde projecten en ik wist van gekkigheid niet meer waar ik moest beginnen. De daaropvolgende dagen zouden slopend worden. Wat deed ik dus? Verder uitstellen en reflecteren over de stress en de mess die ik ervan had gemaakt.

Ik schreef een aantal goede voornemens op, voorzien van actiepunten. Ik sloot af met een aantal wensen. Datum erboven, krabbel eronder, en ik verstopte het achter een schilderijtje dat ik gemaakt had toen ik zeven jaar oud was. Eén jaar laten zitten, had ik met mezelf afgesproken.

Het schilderijtje werkte als een krachtige reminder, elke keer dat ik er langs liep. En wat was ik verrast toen ik mijn briefje, eigenlijk meer een lijstje met bulletpoints, na een jaar herlas.

schilderijtje

Onderonsje

Feilloos kwam het gevoel van een jaar eerder weer naar boven. Ik wenste mezelf toentertijd vrienden toe die het beste in mijzelf naar boven konden halen. Tot mijn verbazing bleek ik in theater ‘t Speelhuis, waar ik een bijbaantje had, deze trigger gevonden te hebben. Dat was in de vorm van een vriendinnenclubje met M., toen ook begin twintig, en H. & L. van veertig-en-nog-wat. Dat leidde tot een moeders-en-dochters-dynamiek die een bron van hilariteit was, en nu nog steeds voor warme onderonsjes zorgt.

Mijn briefje en het geboekte resultaat kwamen binnen.
Het gevoel van vooruitgang was tastbaar.
Magisch.

Sindsdien heb ik al heel wat vrienden, familieleden, studiegenoten en leerlingen lastiggevallen met (allerlei vormen van) brieven aan jezelf. Praktisch en dwingend als ik kan zijn, deelde ik dan ook meteen pennen en papier uit. Stapels brieven heb ik door de jaren heen bewaard en weer uitgedeeld of opgestuurd.

Ik gun iedereen die kennismaking, de reflectie en het stilstaan bij verandering.

De juf in mij komt boven

Wil jij het jaar betekenisvol beginnen met een brief(je) aan jezelf? Die bui voelde je natuurlijk allang hangen. Nou, op mijn beurt voelde ik de grote zucht die je nu uitblaast en je rollende oogjes ook wel aankomen.

Hear me out!

Het kost niet veel tijd.
Het is een cadeautje.
Van jou aan jezelf-over-een-jaar.

Ik help je op weg. Met eerst wat algemene tips, en dan de aanzetjes die ik voor jullie heb bedacht om voorbij je writersblock te komen.

Je hóeft niet te schrijven of te presteren, hè. Niemand anders die het ziet.

Beschouw het als een appetizer voor het komende jaar of als een dessert van het vorige.

Tips

Een brief aan jezelf. Zó doe je dat snel en met resultaat:

Neem een rustig moment voor jezelf. Koekje erbij?
Of ga er samen met familie of vrienden voor zitten.

Benoem vooral de dingen die op je hart liggen en meteen in je op komen.
Wees niet te streng voor jezelf, het is geen sollicitatiebrief.

Trek er ongeveer een kwartiertje voor uit en écht niet langer dan een half uur.
Zet desnoods een alarm. Het moet wel leuk blijven.

Denk je ook aan een ander?
Dat kan je ook behoorlijk bezighouden.

Pak mijn aanzetjes erbij en laat je inspireren.
Of doe lekker helemaal wat je zelf wilt. Ik zie ’t toch niet.

Vergeet dit niet:

 • Stop de brief aan jezelf in een niet transparante envelop en plak ‘m dicht.
 • Voorzie de envelop van je naam en vermeld de gewenste datum van openen.
 • Geef je brief in bewaring van iemand die je jouw brief toevertrouwt of bewaar ‘m zelf.
 • Schrijf je adres erbij en voeg een postzegel toe zodat de ander je brief gemakkelijk terug kan sturen.
 • Als je me persoonlijk kent, bewaar ik met alle plezier jouw brief.

10 aanzetjes

Als je inspiratie nodig hebt, kun je hieronder grasduinen in mijn aanzetjes. Ik heb er tien voorbereid. Je vindt ze door te klikken op de tekeningetjes hieronder. Blader ze eens door om te kijken welke stijl het beste bij je past, of kies gewoon een plaatje dat je aanspreekt and roll with it. Ik heb er ook één speciaal voor de brompotten onder jullie.

Bleh...geen zin inJe vakantie-zelf aan het woordMindmap - compliment aan jezelfScoor je geluk!Aan elkaarSelfie Time!Wat is je echt dierbaar?Zeg het met een smiley!De WondervraagQuote van het jaar

P.S.     Hier vind je mijn volledige brief aan mezelf.

P.P.S.  Ik ben zóóó benieuwd of jullie iets kunnen met mijn uitnodiging en aanzetjes. Laat je iets van je horen?

Anna - Eva Door:

, , , , ,
28 Responses

 1. Rolf schreef:

  Lieve Anna en Bram,

  Een heel gelukkig Nieuwjaar voor jullie beide!

  Ik zie je snel!

  Liefs,
  Rolf

 2. Fine schreef:

  Lieve Anna,
  Dank je wel voor je openhartigheid en je verbinding.
  Wens je een gezonder en liefdevol 2016 toe. De brief aan mezelf zal ik morgen verzegelen.

  Dreams don’t work unless you do!

  Hartelijks,

 3. @tips_bij_kanker schreef:

  Mooie foto. Hij drukt dat jaarwisselingsgevoel zo perfect uit.
  Ik heb mijn bericht aan mezelf al geschreven voordat ik je blog las. Wel jammer, want ik denk dat ik er met jouw insteekjes net een andere draai aan gegeven had.

  Dankjewel voor de stok achter de deur. 😊

 4. joost schreef:

  Lieve Anna,
  Dank je wel voor je prachtige bericht. In plaats van je brief achter een schilderijtje te verbergen verspreid je het nu via internet. Prachtige foto, mooie icoontjes voor de verschillende soorten brieven. Dank voor de inspiratie, goede uitdaging voor mij. Ik schrijf hem in de stilte van de nacht.
  Ik wens jullie een liefdevol 2016 toe, vol verwondering en uitwisseling.
  Hoestie? Utiszoalsutis! Warme groet, Joost

 5. Marielle schreef:

  Dit zet me aan het denken en denk dat de aktie ook nog gaat volgen. Thx weer heel inspirerend.

  Beste wensen voor jullie en blijf vooral zo bloggen en positief! Veel bewondering voor je x

  • Anna - Eva schreef:

   Goed om te horen én ik bewaar ‘m graag voor je (als je wilt ;-). Jij laat me denken om de uitnodiging ook op het AYA-forum te zetten.
   Ga ik zo doen xx

 6. Brechtje schreef:

  Afgelopen jaar gaf je ons als familie deze inspiratie al. Met een razend tempo schreef ik die brief met wensen en uitdagingen voor mezelf. Je gaf me de brief met kerst terug. Ik wist niet hoe snel ik die open moest maken en wat bleek…bijna alles kon ik aanvinken als zijnde Done.
  Dat gaf een voldaan en trots gevoel.
  Dank je Anna voor dit inzicht. Het is een soort van ik neem mezelf aan de hand. Dat heeft bijna iedereen nodig om tot daden te komen. Ik heb gemerkt dat het uitstekend werkt. Ga het nu weer doen.
  Bedankt!!!

  • Anna - Eva schreef:

   Yesss! Dat was precies de insteek, om dat te laten ervaren.
   Het besef van groei geeft je een geluksgevoel.

 7. Jolande schreef:

  Lieve Anna

  Brok in mijn keel. Dank voor je mooie wens/blog/brief of hoe je het ook wilt noemen. Ik wens je een liefdevol 2016 die in alle schoonheid en warmte aan je mag verschijnen. Zoals jij zelf ook bent

  Liefs
  Jolande

 8. Anna - Eva schreef:

  Je laat me glimlachen 😉
  Liefs & ook alle goeds voor jou terug.

 9. Karlan schreef:

  Leuk idee om een brief naar jezelf te schrijven. Mooi dat je handvaatjes voor ons hebt gemaakt.

 10. Annemarie en jo schreef:

  Hoi jullie twee . Een heel goed en mooi 2016 wensen wij jullie. Een prachtige foto van jou Anna compliment ook aan de fotograaf. Mooie brief .super knap van jou .groetjes en tot ziens

 11. Anneke schreef:

  Wat een mooie foto, Anna!

  Liefs, Anneke

 12. Marja schreef:

  Anna, wat een briljant idee!!! Er zit nu zoveel in mijn hoofd voor het komende jaar, op deze manier kan ik het een goede plek geven en zorgen dat het niet in de chaos van mijn chemo brein verdwijnt!!!
  (zie mij dus nu ook zitten tussen de vele gedachtenspinsels en de mooie momenten die ik nog wil gaan beleven…..het is geen examen en krijg er geen cijfer voor, maar weet nu al dat dit schrijven mij weer gaat helpen)
  Dank je voor jouw inspiratie!!!

 13. Anna - Eva schreef:

  Yess. Met n brief aan jezelf neem je ‘m lekker tuk. Ook de dromer, doener, denker en beslisser wordt bediend. Je chemo brein kan geen kant uit… Graag gedaan ☺️

 14. -x- Bijke schreef:

  Hij komt er weer aan Anna… het was onlangs toch een ‘cadeau’tje’ om uit te pakken, mijn brief van vorig jaar. Zowel qua inhoud als qua styling 🙂 Mijn kernwoorden en -waarden waren waardevol gebleken en hebben het hele jaar écht bij mij geleefd. Dit gaat weer een ander jaar worden. Kijken wat ik mezelf en anderen voor dit jaar wens. Ik geef ‘m je graag weer in bewaring. En wat fijn dat papa jouw lichtpuntje krijgt. Het ís idd donker voor hem en hij is zoveel ín zijn hoofd… Dank voor je fijne blog. Ik lees ‘m met zoveel aandacht. Ik hou van details die kloppen zonder overdaad. Heerlijk.

 15. Anna - Eva schreef:

  Kom maar door! Max. Halfuur was mijn tip hè…😉 Zodat je je spontane gedachte kunt vangen voordat ‘de denker’ ermee aan de slag gaat. In mijn ervaring geven de meest spontane brieven aan jezelf de grootste verrassing bij herlezen.
  Mooi hoe je ermee aan de slag bent 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.