nieuwe rituelen, Samen, Uitgelicht

Hoe deel jij je liefde zonder dat het ongemakkelijk wordt?

26 feb, 2016  

Mijn muziekbeleving is anders nu.
Er komen als vanzelf vragen in me op wanneer ik een nummer hoor.
Een voorbeeld.

Ik zit in de auto en word geraakt door een liedje op de radio.
Bam, vraag één: is het geschikt voor mijn uitvaart? Misschien wel…

Hoppa, daar is vraag twee al: wat triggert me precies in het nummer?
Even beter luisteren…

Ik shazam het en laat het even gaan.
Irritant eigenlijk, mijn automatische vragen verpesten soms de muziek.
Maar er kan ook iets moois uit voortkomen.

Geef een beetje

Het was 2015, twee dagen voor Valentijn, en ik stond te strijken toen mijn deel-de-liefde-actie zich ontkiemde. Er stond een nummer van Supertramp op.

Give a little bit
Give a little bit of your love to me
Give a little bit
I’ll give a little bit of my love to you
There’s so much that we need to share
So send a smile and show you care

I’ll give a little bit
I’ll give a little bit of my life for you
So give a little bit
Give a little bit of your time to me
See the man with the lonely eyes
Take his hand, you’ll be surprised

Vraag één meldde zich. Geschikt? Tja, het gaat over stukjes leven, over geven en delen met elkaar. Die dingen houden mij bezig, en ik wil daarom dat mijn uitvaart daarover gaat. Check.

En vraag twee? Wat me in dit nummer raakte, was de boodschap over aandacht voor elkaar. Over blijven praten met elkaar, ook als je niet weet wat je moet zeggen. Dé boodschap van mijn vragenlijst en dit blog. Double check.

Ineens werd ik verrast door nieuwe, reflexieve vragen. Vragen die niet over het nummer gaan, maar over mezelf.

Laat ik anderen wel voldoende zien dat ik om ze geef?
Hoe kan ik vanuit m’n hart zeggen wat ik voel, nu het nog kan?
En zonder dat ik daar ongemakkelijk van word, maar toch concreet?

Ik werd week. Give a Litte Bit ging op repeat in mijn playlist. En Supertramp gaf het antwoord.

 … Share
… Show you care
… Surprised.

Ik dacht aan de lieve kaartjes die ik in groten getale van jullie heb ontvangen.
Ik herinnerde me de #nietplakkenmaarsmakken actie van PostNL.
Ik bedacht me dat het bijna Valentijnsdag was.

Er ontstond een plannetje.

Impromptu Valentijnsactie

Het woord ‘liefde’ is een paraplubegrip voor allerlei gevoelens. De oude Grieken maakten het verschil tussen eros voor lichamelijke liefde of passie tussen partners, storge voor de ingeboren liefde tussen familieleden, philia voor affectie tussen vrienden, en agápe voor een overstijgende, universele en onvoorwaardelijke liefde. Slimme jongens, die Grieken.

Ik vind dat Valentijnsdag niet alleen over eros zou moeten gaan maar juist ook over de andere drie. Niet awkward dus, maar overstijgend. Daarom heb ik mijn directe omgeving een Valentijnskaartje gestuurd. Ik zie mijn kaartjes nog steeds ‘her en der’ hangen en dat doet mij ook weer goed.

Het kostte me een dag om mijn plannetje uit te voeren, en het toeval wil dat die dag uitgebreid is vastgelegd. Vriendin H. had mijn lief en mij een relaxte fotoshoot cadeau gedaan. Ze verstaat de kunst om in te spelen op behoeftes waarvan je zelf nog niet eens wist dat je ze had.

Voor de camera staan vind ik namelijk maar mondjesmaat te pruimen, tot grote ergernis van mijn lief die er graag achter staat. Fotografe Karin was op de achtergrond aanwezig en legde, zonder zich op te dringen, een dag uit ons leven vast. Wat een mooi aandenken.

Hier zie je mijn lastminute voorbereidingen van die Valentijnsactie in 2015.

body2

Photo credit: Karin van Berkel

body1

Photo credit: Karin van Berkel

De smaak te pakken

De lat lag hoog voor 2016.
Ik wachtte op een mooi idee. Toen dat kwam, ben ik all the way gegaan.

Het aannemen en delen van liefde is maatwerk, dus moest ik mijn kaartjes zelf ontwerpen. Gelukkig kreeg ik hulp van grafisch vormgever Anneke, die Adobe illustrator wél helemaal onder de knie heeft. Binnen no time had ze mijn schetsen gedigitaliseerd en verfraaid. Ik kreeg in het proces van mijn deel-de-liefde-actie meteen veel liefde terug.

body6

Deze kaartjes heb ik verspreid met een lippenstiftkus als postzegel. Photo credit: Bram

Mijn voorbereidingen heb ik gevisualiseerd in onderstaande infographic:

deel-de-liefde-infographic

(jij kunt dit trouwens ook easy peasy met piktochart).

Bijzonder vreemd

Er was een parallelproces dat de rest van mijn aandacht vroeg. Terwijl ik mijn deel-de-liefde-actie voorbereidde, liet mijn opa het leven los. Opa die mijn voorbeeld was. Opa die het een eer vond om mij in zijn huis te laten wonen toen ik ziek werd. Zelf woonde hij op dat moment al in zijn atelier op tien passen lopen: vijftig jaar verschil maar allebei in de winter van het leven.

Terwijl ik mijn adressenbestand compleet maakte, werd dat een deur verder ook gedaan. In de tijd dat ik in het geheim mijn deel-de-liefde-kaartjes schreef, was mijn familie met de tekst op de rouwkaart bezig. Net voordat ik met mijn eigen kaartjes naar de brievenbus ging, heb ik nog geholpen met het dichtplakken van opa’s rouwkaarten.

Mijn deel-de-liefde-kaart en opa’s rouwkaart vielen tegelijk op de mat. Verwonderd heb ik stilgestaan bij deze samenloop.

Ik kon het niet goed rijmen.

Tijdens opa’s afscheid hoorde ik mooie verhalen over zijn leven. Ik heb ook gesproken, en het viel mensen op dat ik tegen opa sprak in plaats van over hem. Dat was voor mij de enige manier.

En toen werd het me helder. Mijn deel-de-liefde-kaartjes zijn een uitnodiging om echt contact te maken.

Ik wil dat je met me praat, nu het nog kan. En niet over me, achteraf.

shop Deel-de-liefde-kaartje versturen?

 

Anna - Eva Door:

, , , , , , ,
49 Responses

 1. Christel schreef:

  Wauw!!!! Zo mooi, warm, lief, inspirerend. Thx!!! ❤️😘💋

 2. Anneke schreef:

  Prachtig en treffend. <3

  X

 3. joost schreef:

  Zo, cupido, een pijl in de vorm van een kaartje. Midden in de roos/mijn hart.
  ‘Pluk de dag voordat je in een vaas eindigt’. Ik moest zo lachen om de treffende kracht van deze zin dat mijn gezin kwam kijken wat er loos was. Bijna al onze vazen zijn….doorzichtig 😉
  Dank je wel. Subliem idee, zo’n kaart. Goed om liefde te verspreiden. V vergroot wellicht het netwerk van jouw project.
  HARTelijke groet,
  Joost

 4. Ria Hermes schreef:

  Lief, dankjewel.

 5. annemarie schreef:

  nogmaals dank voor je leuke kaart. heel lief

 6. Anna - Eva schreef:

  Met liefde gedaan 😉 Binnenkort post ik er meer over hoor!

 7. Karin schreef:

  Niet over iemand maar met of tegen. Ik vind dat een prachtig uitgangspunt van het leven en een lief initiatief. Inspirerend.

 8. Gr. Pim schreef:

  … wacht ff, dus die dikke rode zoen was van Bram, niet van jou?! 🙂
  Haha, nice Anna. Mooi geschreven stuk en natuurlijk bedankt voor het zeer gewaardeerde kaartje, fijn initiatief, mooi mens.

 9. RvG schreef:

  Weer geweldig, Anna!
  En wat een ongelofelijk mooie foto, Bram (die van Anna met de twee kaartjes)

  Liefs,
  Rolf

 10. sister schreef:

  Ik wil dat je met me praat ipv over me 😉

  dikke kus sister!

 11. Astrid Ploeg schreef:

  Lieve Anna-Eva dank voor je mooie blog. Wat mag ik, mogen wij nog veel van je leren in de wintertijd van je leven! Bijzonder!

 12. Marjolein schreef:

  Wat kan er in de winter toch veel moois ontkiemen… Ik zit me hier weer bijzonder blij te voelen!

 13. Suus schreef:

  Grappig ik heb een van deze kaarten met Valentijn gekregen. Heel leuk 😊

 14. Marion schreef:

  Ik was al zo blij met het lieve kaartje en nu lees ik jouw missie. Mooi omschreven. Telkens als ik het kaartje opnieuw lees, krijg ik een glimlach en voel ik de liefde!

  Veel liefs,
  Marion, Hans, Matthijs, Julian en Emily

 15. Marloes schreef:

  Heel mooi… Zo kunnen we weer helemaal verwarmd het weekend in. Dikke kuss!

 16. Vanessa schreef:

  Mooi geschreven girlfriend! Samen delen 💓

 17. @TIPS_BIJ_KANKER schreef:

  Grappig, het lezen van je blog laat me eindigen bij een songtekst. Praat met me, en dan wat met Parijs. 😉 Platgedraaid, en een zomerhit. Dat wel. Maar, wel een liedje dat gaat over het spel dat we met elkaar spelen om de ander over te halen zich voor je open te stellen. Toch stiekem geen toeval, die associatie.

  Je kaartjes zijn erg mooi geworden. De manier waarop ik je aandacht aan elk detail hoorde besteden tijdens je geheime project: het maakt het af. De frisse openheid ervan, het ogenschijnlijk makkelijke, het straalt ervanaf. Dank je, voor de vrolijkheid in het mooie gebaar. Dat helpt mij ontvangen.

  En ik zal met je blijven praten. Net als Kenny B. 😉

  • Anna - Eva schreef:

   Ahh dat nummer ja… Maar die zul je niet gaan horen hoor ☺️

   In je retweet leg je het verband tussen dood en liefde, dat het zo’n krachtige onderwerpen zijn dat we er moeizaam van gaan praten. Scherpe conclusie zeg, zo direct had ik het zelf nog niet bekeken.
   Fijn dat ik met jou doodgewoon kan delen 😀

 18. Ik was zo blij met mijn kaartje, heb hem trots in de praktijk gehangen 😀 Dank je wel lieverd !!! SMAK !!

  Heel veel liefs terug en een dikke knuffel XXXX

 19. Manon & Bram schreef:

  Wat mooi Anna! Bedankt voor jullie lieve kaartje. Het heeft een plekje op onze spiegel ingenomen❤️ Liefs

 20. Anoek schreef:

  Ik was blij met je kaartje op mijn mat, dank je wel! 🙂

 21. Jolande schreef:

  Bam! Binnen Mooi

  Liefs Jolande

 22. joost schreef:

  Hoi, Anna-Eva,
  prachtige tekst. Hoe betekenissen kunnen verschillen. Ik heb het supertrampnummer altijd geïnterpreteerd als een soort ‘verzoek’ aan God (hogere macht) om zich te tonen. Daar zijn ontmoetingen voor: andere bril, ander perspectief, ander uitgangspunt, andere weg.
  Ik vraag me af waar jij ongemakkelijk van wordt. In mijn ogen ben je een authentiek mens en loop je je pad.
  Ik praat met je, soms. Dan duik je even op in mijn hart, aanleidingen genoeg en dan voel ik hoe je me in beweging hebt gebracht maar ook mijn beperkingen laat voelen. Ik vraag me af of je je bewust bent dat je op een hele bijzondere manier kwetsbare, menselijke levenskracht toont. Zin geven aan jezelf.
  Songteksten. Ooit naar Jim Croce ‘time in a bottle’ geluisterd?
  Wiki geeft deze betekenis van agape: “Deze liefde richt zich op de behoeften van de ander, zoekt wat het beste voor de ander is en laat de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet.” Natuurlijk is het complexer. Het zoeken naar balans tussen geven en ontvangen.
  Tot zover mijn gesprek met jou, mijn antwoord, hier en nu, in dit wonderlijke moment. Hartegroet, Joost

  • Anna - Eva schreef:

   Zo doet iedereen het zijne met muziek, net als met alle andere kunsten.
   Roger Hodgson zegt zelf:”The song itself is such a pure, simple message that I think is really especially even more powerful today when the world has even more problems and it’s even more difficult sometimes to be compassionate and caring because we’ve got to put up all these barriers to survive; that it’s a song that really inspires people to give a little bit, not give a lot, just give a little bit and see how it feels and show that you care.”
   Ik ben niet (meer) aan het overleven, maar aan het leven en daar ben ik me heel bewust van ☺️
   ❤️e groet

 23. Bernadine Blom schreef:

  Prachtig, Anna! Het idee, de uitvoering, de foto, je blog. Dank voor de inspiratie. Liefs, Bernadine

 24. Peter en Riky schreef:

  Weer prachtig verwoord, Anna! En wat een karwei, jouw “deel de liefde” plan maar ook, wat een succes gezien al die lieve reacties. Geniet ervan, we houden van je, dikke kus, XXX

 25. Anna - Eva schreef:

  ❤️
  Jullie zijn een mooi cadeau, ik hou ook van jullie.

 26. Jarmilla schreef:

  Dag Anna,
  Ja, wat vònd ik het een mooi kaartje! En wat is het leuk om een spontaan en onverwachts kaartje te ontvangen! Maar nu ik het verhaal (en het lied) erachter weet, vind ik het nog mooier en specialer en liever en fijner. 🙂
  Dank je wel!

 27. Anna - Eva schreef:

  Alsjeblieft!

 28. Marielle schreef:

  Top actie. En wat heb je het weer mooi verwoord ook van opa. Zo moet het ook zijn heel mooi. Thx kanjer voor je kaart. 💋

 29. Anna - Eva schreef:

  Jij ook bedank, je compliment zit al in m’n zak.
  Maar goed dat je het kaartje uit de oud papier bak hebt kunnen vissen (mannen 🙄) – maar ik moet toegeven dat meer mensen mijn kaartje voor reclame aan zagen. Volgende keer toch maar m’n naam eronder én slordiger schrijven ☺️

 30. -x- Bijke schreef:

  Zo mooi deze boodschap. Liefde delen. Dank daarvoor.
  Ik wil me toch een zwik van die kaarten…. Laat maar komen per vrachtpost. 🙂
  -x-

 31. wielly sahebali schreef:

  Bedankt heel mooi die herkenning ,van vragen en liedjes .
  Ik heb het nog steeds ,denk dat dat ons leven wordt .
  Vriendelijke lieve groet ,
  Wielly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.