Hoestie.nu, In de Media

Hoestie-cadeautjes winnen Noorderlichtprijs

29 okt, 2017  

We zijn ontzettend trots om jullie te kunnen vertellen dat Hoestie de Noorderlichtprijs 2017 gewonnen heeft! We hebben die prijs gekregen voor onze betekenisvolle cadeautjes die helpen om met elkaar in contact te blijven. Goed contact tussen patiënten en hun naasten is niet vanzelfsprekend: het kan ongemakkelijk en ingewikkeld zijn. Onze cadeautjes kunnen helpen om het contact laagdrempeliger te maken en te verdiepen.

De Noorderlichtprijs is een pluim achteraf voor een inspirerend initiatief in de palliatieve of terminale zorg dat de terminaal zieke medemens en diens naasten direct ten goede komt en/of het taboe rond de dood helpt te verlichten. Naast dat het initiatief reeds gerealiseerd moest zijn, moest het aan de volgende eisen voldoen:

 • het verbetert de kwaliteit van leven
 • het brengt verlichting
 • het heeft een uitstraling van schoonheid, licht en kleur
 • het doet een beroep op zintuigen, zin hebben, of zingeving
 • het raakt, ontroert, geeft ruimte, maakt blij of zet iets in beweging
 • het is betrekkelijk eenvoudig, innovatief en niet te duur

Uit zestien genomineerde initiatieven koos een jury van patiënten met een levensbedreigende ziekte voor onze betekenisvolle cadeautjes. De jury omschreef ze als “(…) een inspirerend voorbeeld van hoe uit een moeilijke situatie toch de kracht te halen valt iets moois en waardevols te creëren”. We mochten de prijs afgelopen 6 oktober in ontvangst nemen tijdens het 3e Nationale Congres voor Hospicezorg te Ede, waar deelnemers onze producten ook konden bekijken en aanschaffen. Het was een prachtige dag waar we met veel plezier op terugkijken.

Ondanks dat het momenteel niet zo goed gaat met haar gezondheid, wilde Anna-Eva de uitreiking niet missen. Het kostte haar veel energie, maar ze kon – na een korte introductie door mij – gelukkig zélf haar producten toelichten. We werden ontzettend warm ontvangen door een publiek dat het idee achter onze cadeautjes écht begreep – misschien wel omdat veel van hen in hun dagelijkse beroepspraktijk te maken hebben met leed en verlies.

Anna-Eva licht verder toe: “Elkaar écht zien en steunen als de omstandigheden pittig zijn, dat is hartstikke ingewikkeld. Ik ben ongeneeslijk ziek en zie ook mijn omgeving daarmee worstelen. Ze nemen afstand omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Dat doe ik zelf ook als ik niet weet hoe ik een brug moet slaan bijv. Dat gaat bijna vanzelf, juist omdat je het niet fout wilt doen.

Iedereen wiens wereld op z’n kop staat door een levensbedreigende ziekte of ander leed zal tegen visite zeggen: “Jij bent het grootste cadeau!”. En tóch durft bijna niemand met lege handen aan te komen. Die ongemakkelijkheid is voelbaar. Terwijl het vooral de regels van het hart zijn die nu tellen.

Mijn meest gewaardeerde vrienden zijn in staat om mee te bewegen met de situatie. Ze bewaken, net als ik, de gelijkwaardigheid van ons contact. Onze gesprekken gaan meestal niet over mijn ziekte, maar veel meer over wat ons beiden wezenlijk bezighoudt. Open contact waarbij je allebei kwetsbaar durft te zijn: dáár heb ik in dit stadium van mijn leven behoefte aan. Die nabijheid gun ik iedereen.”

Precies daarom hebben wij producten ontwikkeld die kunnen helpen om in contact te blijven met elkaar. Presentjes die verbinden en aanleiding geven om samen te praten over wat er écht in je om gaat. Het zijn hartverwarmende gespreksopeners die niet alleen zeer geschikt zijn om mee te nemen op ziekenbezoek, maar eigenlijk voor iedereen die een hart onder de riem kan gebruiken. Het zijn de ‘cadeautjes van het leven’ die Anna-Eva zélf graag zou willen krijgen.

Op dit moment bieden we in onze webshop vier verschillende presentjes en vier verschillende postkaartjes aan. Je kunt daar ook meer lezen over hoe je de verschillende cadeautjes kunt gebruiken. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Hoestie en wordt o.a. gebruikt om ons communicatieplatform hoestie.nu te financieren.

De Noorderlichtprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Als & Dan, die als doel heeft om een positieve bijdrage te leveren aan de positie van ongeneeslijk zieken, stervenden en ouderen o.a. door de dood bespreekbaar te maken. Aan de prijs is een bedrag van €1.000 verbonden. Net als de opbrengst van de cadeautjes gaat dat bedrag naar onze Stichting Hoestie.

Bram Door:

, ,
2 Responses

 1. Jeannette Reijnders Blom schreef:

  proficiat met jullie prijs geweldig en ik wens jullie ook veel sterkte verder

 2. Jolande schreef:

  Wat een prachtige en krachtige tekst van Anna. Het is de essentie. Heel veel sterkte, ik denk aan je Anna.
  Lieve groet
  Jolande xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.